STAVOVI NASTAVNIKA U VEZI SA KORIŠĆENJEM DRUŠTVENIH MREŽA I LMS SISTEMA U NASTAVI JEZIKA - Благојевић Savka; Стојковић Трајковић Miljana (Наслеђе, 2015)
Learning Management System (LMS) je sistem zasnovan na internet mreži koji svojim korisnicima omogućava da se upoznaju sa različitim kursevima, između ostalih, i kursevima za učenje stranih jezika, da se prijavljuju za njih, da ih pohađaju, i na kraju, da se podvrgnu proveri znanja. Cilj rada jeste da utvrdi stepen do kojeg su nastavnici engleskog jezika u Srbiji upoznati sa ovim sistemom, kao i vrstama društvenih mreža koje se mogu koristiti prilikom učenja engleskog jezika, i u kojoj ih meri koriste u svom radu. Za dobijanje podataka sprovedeno je istraživanje koje je uključilo 31 ispitanika – profesore visokih škola u Srbiji, a kao osnovni instrument u istraživanju korišćena je anketa sa deset zatvorenih i dva otvorena pitanja, osmišljenih tako da se utvrdi ne samo koliko su nastavnici upoznati sa terminologijom iz oblasti učenja jezika preko web-mreže, već i da se donesu zaključci o tome koje vrste od raspoloživih internet sredstava oni koriste u nastavi. Rezultati ankete su pokazali da većina ispitanika poznaje skraćenice koje se odnose na LMS, ali ne i na E-learning. Mada se većina ispitanika slaže u tome da upotreba LM sistema može da poboljša nastavni proces i motiviše studente da više učestvuju u aktivnostima na času, samo 29% od ispitanih nastavnika zna kako da ih koristi, dok 19% od njih još nije sigurno u vezi sa njihovim korišćenjem. Svi ispitanici smatraju da se pomoću ovih sistema nastavni materijali mogu lako i brzo dostavljati studentima, te su dali pozitivne odgovore u vezi sa tim. Na osnovu rezultata dobijenih sprovedenom anketom može se zaključiti da su ispitanici svesni činjenice da implementacija LM sistema u univerzitetske programe vodi ka razvijanju nove vrste resursa u učenju stranih jezika i u organizovanju učenja uopšte, a istraživanja, kao što je ovo predstavljeno u radu, mogu pružiti jasan uvid u stavove nastavnika i studenata u vezi sa formalnom nastavom stranih jezika putem društvenih mreža i korišćenjem LM sistema.