POLISEMIJA LEKSEMA HOME U ENGLESKOM I DOM U SRPSKOM JEZIKU - Халупка Решетар Sabina; Радић Бојанић Biljana (Наслеђе, 2015)
Oslanjajući se na teoriju pojmovne metafore i teoriju pojmovne metonimije, u radu se kontrastivno analiziraju značenja leksema home u engleskom i dom u srpskom jeziku. Cilj rada je da se ustanove sličnosti i razlike između metaforičkih i metonimijskih proširenja značenja ovih leksema, što će istovremeno dati uvid u međujezičke i međukulturne razlike ova dva jezika. Analiza se zasniva na materijalu crpljenom iz jednojezičnih rečnika engleskog i srpskog jezika, kao i na korpusu savremenog engleskog jezika i savremenog srpskog jezika. Rezultati ukazuju na mnoge sličnosti kao što su metonimije sadržatelj za sadržaj i deo za celinu, te metafora institucija je dom, koje su otkrivene u oba jezika, ali i na nekolike razlike između značenja leksema home i dom, kao što su ona zasnovana na metaforama mesto odakle neko potiče je dom, prijatno mesto je dom i stanište je dom. Naposletku, mogu se uočiti i određena značenja koja su u engleskom jeziku realizovana kroz metaforičke izraze koji sadrže leksemu home, dok su ista ta značenja u srpskom jeziku realizovana u metaforičkim izrazima sa leksemom kuća (metafora sportski klub je dom).