ИГРА У ПОЕЗИЈИ ЗА ДЕЦУ - Вељковић Мекић, Јелена (Наслеђе, 2015)
Све песништво у битноме је одређено појмом игре. Првенствено, песник се у свом стваралачком чину игра, стварајући законе и границе до којих ће ићи и користећи се поетском речју као средством којим ће отелотворити нешто ново, посебно и вредно, не само за њега, већ и за његове читаоце. Дакле, игра јесте подстицај за песму, али и њено исходиште. Поред најширих одређења поезије као игре, игровни принципи могу се изнаћи и унутар песничке структуре, у законитостима самог поетског текста. Овај рад представља покушај изналажења игровних елемената у тематици песме за децу и у њеној садржини, а потом, и у формалним одликама поетске структуре, али не без осврта на њену семантичку компоненту, а све на основу теоријских ставова и категорија игара које су установили Јохан Хојзинга, Роже Кајоа и Шарлота Билер.