ТЕРИТОРИЈАЛНО РАСЛОЈЕНА ЛЕКСИКА У РОМАНИМА ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ И ГОРИ МОРАВА ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА - Танасковић, Тања (Наслеђе, 2014)
У раду је представљена територијално маркирана лексика у романима Драгослава Михаиловића – Петријин венац, који је у целини написан на дијалекту, и Гори Морава, у којем се дијалектизми комбинују са стандарднојезичком лексиком. Разматрамо специфичности књижевног текста као медијума у ком се реализују лексичко-семантички дијалектизми, а онда и могуће приступе у проучавању регионалне лексике у језику писца: од проучавања динамике односа дијалекат – стандарднојезички израз и односа народни говор – индивидуализована верзија народног говора, до доприноса језика писца лингвистичкој географији. Указујемо на значај таквих истраживања за формирање слике о структури лексикона српског језика, крећући се од потврда регионализама у књижевном тексту, до начина њиховог функционисања у дијалекту. Регионална лексика у романима посматра се као потенцијал за богаћење лексичког фонда стандардног српског језика. Такав став потврђен је чињеницом да је оваква лексика формално уклопљена у стандарднојезички израз у оквиру књижевноуметничког текста.