ДА ЈА НИСАМ КОЈИ ЈЕСАМ. ПРОБЛЕМИ И МОГУЋНОСТИ ПРЕВОЂЕЊА РОМАНА СТРАХ И ЊЕГОВ СЛУГА МИРЈАНЕ НОВАКОВИЋ - Делић, Лидија (Наслеђе, 2014)
У раду се компаративно посматрају роман Страх и његов слуга Мирјане Новаковић и превод овог романа на енглески Теренса Мекененија (Terence McEneny) како би се указало на слојеве текста које је тешко или немогуће пренети у други језички систем. Прате се потом сложене интертекстуалне везе овог романа са националном и светском књижевном (М. Глишић, И. Андрић, М. Селимовић, М. Булгаков, Т. Пинчон и др.) и филозофском баштином (Л. Витгенштајн) и симболички слојеви њима генерисани (статус и природа истине и лажи, уметности и стварности, привида и фактографије, физичких и метафизичких граница).