ЗАКОН СЛИЧНОГ И/ИЛИ ЗАКОН ИСТОГ НА ПРИМЕРИМА СТВАРАЛАШТВА ЛЕ КОРБИЗИЈЕА - Петровић, Јелена (Наслеђе, 2013)
Овом темом обухваћени су елементи архитектонске композиције аутора Ле Корбизијеа (Le Corbusier) кроз различите пројекте занимљиве са аспекта обликовања и примене посебних средстава композиције. Извршена аналогија и компаративна анализа примене закона истог и или закона сличног и осталих пропорцијских система указују на велике сличности са заједничким „извором” у класичној архитектури. Одређени пропорцијски системи, као основни стандард у полазном циклусу архитектонског стваралаштва заједно са познатим средствима компоновања представљају основ-базис на коме се заснива већина ремек дела класичне архитектуре. Црпећи поуке из класичних грађевина конципираних на хармонијским односима делова/подсклопова и целине/склопа, аутори савремене архитектуре, међу којима и Ле Корбизије, тежили су да се приближе овој идеји и да поштују поменуте законитости пропорционисања и закон хармоније, како би, усаглашавајући све фазе пројектовања постигли, јединствени, естетски вредан архитектонски склоп. Геометријска анализа основа и склопова савремених архитектонских композиција, затим њихова валоризација и аналогија истих са класичним, указују на њихову повезаност са средствима архитектонског компоновања. Поштовањем пропорцијских и хармонијских система, постижу се вредне архитектонске композиције у периоду савремене архитектуре 20. века које уједно указују на континуум архитектонске мисли. Поменутa дела аутора савремене архитектуре су значајна са аспекта развоја савремене теорије архитектонског стваралаштва, посебно компоновања и пропорционисања, што и представља предуслов за формирање закона истог и/или закона сличног у архитектонским композицијама. Својим радовима и примерима извршио је значајан утицај на ток развоја архитектуре и њенe теорије од времена ка да је стварао до данас. Закључак истраживања је да постоји нераскидива веза између класичне и савремене архитектуре, односно постоји континуум у пројектантском поступку.