EТИЧКИ ПРОБЛЕМИ У ТЕСТИРАЊУ ЈЕЗИЧКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА - Милановић, Милан; Милановић, Ана (Наслеђе, 2013)
Узимајући у обзир чињеницу да се језички тестови састављају и примењују у друштвеним заједницама са најразличитијим циљевима и наменама, као и чињеницу да се на основу резултата тестирања доносе озбиљне одлуке по будућност кандидата који их полажу, у овом раду се, са етичког становишта, преиспитује примена језичких тестова у односу на њихову планирану намену. У првом делу рада указује се на централну улогу коју има прецизно дефинисање конструкта чиме се отклања или умањује утицај екстерних варијабли и пристрасности који контаминирају резултате тестирања и угрожавају валидност одлука које се доносе на основу тако постигнутих резултата. Потом се разматрају стандардизовани језички тестови који у неправедан положај стављају економски угрожене групе кандидата, чиме се умањују њихове могућности за образовну и професионалну мобилност. На крају се посматра појава која је етички најмање оправдана, а односи се на подвргавање емиграната језичким тестовима зарад остварења експлицитних или имплицитних политичких и идеолошких циљева. Сви посматрани етички проблеми нису нерешиви, па је циљ рада да састављачима тестова али и корисницима резултата укаже на њихово постојање како би се у будућности предупредили или како би се њихови негативни утицаји ублажили.