АКУСТИЧКА АНАЛИЗА ИНИЦИЈАЛНИХ И МЕДИЈАЛНИХ ПЛОЗИВА У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Čubrović Биљана (Наслеђе, 2013)
Плозиви су консонанти који су заступљени у фонетском инвентару готово сваког нама познатог језика. Један од разлога њихове широке заступљености је вероватно и чињеница да деца ове консонанте усвајају на самом почетку језичког развоја. Овај чланак бави се безвучним плозивима /p t k/ у српском језику и то када се они налазе у иницијалној или медијалној позицији у речи, односно слогу. Одабрана класа речи, односно низова слогова предмет је анализе овог рада. Фонетска појава позната у англистичкој литератури као Voice Onset Time (VOT), тј. време наступа звучности, предмет је акустичких мерења у овом раду, јер није познато у којој мери говорници српског језика аспирују безвучне плозиве. Анализи су подвргнута четири фонетска контекста у којима се могу наћи плозиви српског језика: иницијални акцентовани слог, иницијални неакцентовани слог, медијални акцентовани и медијални неакцентовани слогови. Акустичка анализа одабраних слогова указује на то да време наступа звучности у српском језику није битан фонолошки фактор, будући да на њега не утичу ни позиција анализираног слога у речи ни место акцента. Највише просечне вредности времена наступа звучности измерене су у медијалној неакцентованој позицији, што је сасвим супротно очекиваним резултатима. Након тога, вредности су нешто ниже у медијалној акцентованој позицији. Иницијална акцентована позиција указује на најниже вредности, а благо су више оне које су измерене у иницијалним неакцентованим позицијама.