ИЗРАСТАЊЕ ИЗ ЖИВОТА У ДВА РАТА И У ЈЕДНОЈ РЕВОЛУЦИЈИ: СЛАВА БРЕХТОВИХ ЋИЛИМАРА - Станојевић, Малиша (Наслеђе, 2013)
У раду се заборављена песма Ћилимари Кујан-Булака славе Лењина Бертолта Брехта поново ишчитава. Тумачење уметничког текста указаће на рецепцију стихова насталих почетком 20. века под новим осветљењем и значењима у садашњем/другом времену, које је удаљено од комплексних односа према религији и култу личности који су одликовали сада већ прошлост. У раду се истражује значење израстања из живота, када је под снажним утицајима историјских догађаја долазило до одрицања од идола и када су се остваривали моменти сећања и враћања њима… Једном написана, ангажована песма непрестано остаје у свом жанру, чак и онда када се губе трагови и мало се зна о мотивима њеног настанка.