СРЕДЊОВЕКОВНО ШАЉИВО ПЕСНИШТВО У КОНТЕКСТУ СХВАТАЊА О ЕТИЧКИМ ВРЕДНОСТИМА - Вукчевић, Миодраг (Наслеђе, 2013)
У средњем веку схватања о етичким вредностима формирају се како под утицајем духовне тако и световне друштвене сфере. На примеру Штрикера, песника из средњoвисоконемачког периода, рад покушава да покаже улогу песништва приликом формирања свести о етичким вредностима. Тумачења Штрикеровог песништва крећу се између налаза да је видљив с једне стране утицај разборитости као доминиканског појма врлине али и с друге стране народне мудрости. Допринос песништва процесима социјализације истражиће се поређењем етичких представа важећих у контексту владајућих друштвених структура, са идејама које се формирају самостално у широко распрострањеним нижим сталежима. Утицаји грчке античке филозофије, пре свега Аристотелове, и учење о врлинама које су у средњем веку ширили монаси, нпр. Тома Аквински, данас су основа филозофског система католичке цркве. Бољи увид и реалистичан поглед на друштвене односе у средњем веку, међутим, могуће је постићи разумевањем стварности која је приказана кроз етичко и морално схватање широких народних слојева. Културноисторијски детаљи описани у шаљивом песништву средњег века подржавају непосредно стицање сазнања о цивилизацијском напретку и социјализацији друштва. Развој градова и трговине утицаo je на начин формирања насеља, али и на формирање естетских појмова који наговештавају развој грађанске културе.