МАРИОН ГРОФИЦА ДЕНХОФ - Волић-Хелбуш, Јелена (Наслеђе, 2012)
У овом раду се српској академској и читалачкој публици представља дело велике немачке новинарке и једне од најзначајнијих послератних европских интелектуалаца, Марион Грофице Денхоф. Иако je после Другог светског рата изгубила своју домовину, која је остала у Источној Пруској, она се енергично залагала за помирење земаља Источног блока и Немачке. У својим чланцима је активно заступала политику Вилија Бранта према Истоку, противила се апартхејду у Јужној Африци и позивала на одбрану слободе мишљења, на залагање за толеранцију и праведност у свету. Једна од важних тема њеног књижевног рада је била очување успомене на покрет отпора против Хитлера. Поред свог новинарског, публицистичког и веома значајног историјско-књижевног рада, Марион Грофица Денхоф ће остати записана у историји као једини преживели члан групе „20. Јули“ која је покушала атентат на Хитлера 20. јула 1944. и као последња Прускиња.