ПРИЛОГ НАСТАВНИМ САДРЖАЈИМА У ПРОУЧАВАЊУ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ - Кнежевић, Мара (Наслеђе, 2012)
Српски језик и књижевност заступљени су у наставним садржајима од основне школе до високошколских установа. Дух једног народа огледа се у његовом језику и његовој култури. Наставни садржаји којима се утврђују теме и обим проучавања српске књижевности значајни су за образовање омладине. Из тог разлога неопходно је наставне садржаје у проучавању српске књижевности допунити сазнањима која до сада нису била заступљена, а неопходна су да се успостави континуитет и свеобухватније упозна биће српске књижевности, нарочито у 19. веку. Текелијанум, као стециште српске интелигенције, у којем су осниване ђачке дружине и покретани часописи, није заступљен у наставним садржајима. Уједињена омладина српска која је окупљала Србе изнад 18. година старости на свим просторима ма где они били, није дата у пуном светлу свог деловања. Континуитет развоја књижевности за децу од њеног зачетника др Ђорђа Натошевића, Змаја и Стевана В. Поповића, те Милана Шевића, није дат у континуитету. Везе међу књижевницима и културним радницима: Симе Матавуља, Лазе Костића, Светозара Милетића, Светозара Марковића, Јована Јовановића Змаја, Стевана В. Поповића, Јована Грчића, Косте Руварца, Мите Поповића, нажалост, не помињу се у контексту заједничког рада на унапређивању српске књижевности. Српски добротвори који су помагали развој српске просвете и културе у 19. веку заобиђени су. Српским календарима није посвећена дужна пажња. У раду се жели указати да наставне садржаје треба обогатити новим сазнањима значајним за успостављање континуитета у проучавању српске књижевности.