МРТВИ КЛОВНОВИ ИЗА КАТАСТРОФЕ У ПИНТЕРОВИМ ДРАМАМА РОЂЕНДАН, НАСТОЈНИК И ПОВРАТАК - Ђуран, Никола (Наслеђе, 2012)
У овом раду разматра се Пинтерова антиномија нужности анти-митског јунака и одговорности митског јунака. Владајућа идеологија је установљавањем нужности убедила појединца да живи према свом слободном нахођењу, док је то само латентна манипулација у оквиру злокобног пинтерескног усуда – у модерно време репресивнијег него икад.