МАЛКОЛМ ЛАУРИ НА НАШЕМ ЈЕЗИЧКОМ ПОДРУЧЈУ - Ђорић Француски, Биљана (Наслеђе, 2012)
У овом раду приказана је целокупна рецепција стваралаштва чувеног енглеског писца Малколма Лаурија на српскохрватском језичком подручју, како преводна тако и критичка – од првог помена његовог имена па све до последњег објављеног превода и критичког написа. Мада на први поглед изгледа да је Лауријева рецепција скромног обима, ако се има у виду мали број његових дела која су објављена за живота овог књижевника и постхумно, може се ипак закључити да је опус Малколма Лаурија на адекватан начин и у задовољавајућем обиму представљен нашој читалачкој публици, тим пре што се рецепција његовог стваралаштва наставила и у двадесет и првом веку.