ИЗБОР ГЛАГОЛСКОГ НАЧИНА У ФРАНЦУСКИМ КОМПЛЕТИВНИМ РЕЧЕНИЦАМА УВЕДЕНИМ ГЛАГОЛИМА ГОВОРЕЊА, МИШЉЕЊА И ПЕРЦЕПЦИЈЕ И ЊИХОВИ КОРЕЛАТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Седер, Ружица (Наслеђе, 2021)
Тема овог рада је избор глаголског начина у француским комплетивним реченицама које су уведене неким од глагола говорења, мишљења и перцепције и њихови преводни еквиваленти у српском језику. У раду се најпре анализира употреба глаголског начина у оквиру оваквих комплетивних реченица а затим се, поређењем примера преузетих из корпуса, издвајају њихови синтаксички еквиваленти у српском. Даљом анализом глаголских облика српских еквивалентних структура, изводи се закључак о семантичким еквивалентима глаголских начина употребљених у овим комплетивним реченицама.