МИГРАНТ КАО „ДРУГИ“: РОМАН НАСЛЕЂЕН ГУБИТАК КИРАН ДЕСА - Тодоровић, Ивана (Наслеђе, 2021)
Овај рад истражује везу два кључна појма постколонијалне теорије, мигрант и „други“. Појам „други“ потиче из психоаналитичких тумачења изградње идентитета, али се он у постколонијалној теорији користи у нешто измењеном значењу – колонизовани, инфериорни субјект. Путем детаљне анализе романа Наслеђени губитак, из пера ауторке Киран Десаи, рад испитује искуства другости у страној држави, тачније у животу миграната. Анализирају се два лика – лик судије Џамубаја Патела и лик Саида Саида, црнца из Занзибара. Судија не успева да превазиђе осећај другости јер у потпуности присваја туђинску културу и тако изграђује сувише ригидни идентитет. Саид Саид, с друге стране, успешно опстаје у мултикултуралном свету, и то захваљујући флексибилности, која је неопходна при сваком културном контакту.