У РИНГУ: SHAKES VERSUS SHAW - Влашковић, Биљана (Наслеђе, 2021)
Рад представља извесну апологију критичког обрушавања Џорџа Бернарда Шоа на хваљену универзалну вредност Шекспировог стиха. Читање три изабране Шоове драме у којима је присутна интертекстуална игра са Шекспировим стиховима (Црномањаста госпођица сонета, Изврсни Бешвил, Шекс против Шоа) омогућава нам да прецизно издвојимо како оне елементе у Шекспировом опусу чију је вредност Шо оспоравао, тако и оне вредности које је признавао. Закључује се да је Шоова критика Шекспира део једне драмске тезе према којој се прошлост не сме користити као прибежиште од садашњости, те да је највећи део Шоове критике био упућен не толико самом Шекспиру колико критичарима и писцима који су наметнули „бардолатрију“ и тиме развили штетни историјски смисао који уништава потенцијал Шекспировог стиха да корисно утиче на садашњост. Бардолатрија спречава развој нових вредности и не дозвољава да се историја користи за живот. Супротно томе, Шекспирови текстови, као документи о једном времену које је радикално другачије од Шоовог, као и од савременог доба, садрже у себи корисни историјски смисао који треба искористити за живот, а не против живота.