„ПОЗОРИШТЕ НА ГРАДИЛИШТУ“: ИСПИТИВАЊЕ ОДНОСА ТРАДИЦИОНАЛНИХ И НОВИХ ВРЕДНОСТИ НА ПРИМЕРУ ПОЗОРИШНЕ ЗГРАДЕ У СУБОТИЦИ - Дадић-Динуловић , Татјана; Ристовски, Љубица; Ђуричић, Тијана (Наслеђе, 2021)
Када је 1854. године завршен објекат Народног позоришта у Суботици, кућа је постала симбол града, али и парадигма добро осмишљене културне политике. Рефлектујући политичке промене и различите утицаје кроз историју, позориште је мењало називе, структуру и уметничку политику, да би данас постало мултикултурална институција оријентисана ка три националне заједнице – српској, мађарској и хрватској. Најновија реконструкција објекта, започета 2007. као највећа инвестиција у култури у Србији у последњих тридесет година, изазвала је велики број расправа у јавности и стручним круговима, у којима су разматрана питања улоге савременог позоришта уопште, његове локалне, националне и регионалне позиције, али и питања промена у урбаном животу заједнице, културних потреба публике и културног наслеђа. Истражујући потенцијале овог веома специфичног центра културног живота града, група наставника, студената и уметника из Суботице, Новог Сада, Београда и Рима, окупила се око пројекта „Позориште на градилишту“. Употребом различитих медија и уметничких фор-ми, аутори су, у директном контакту са публиком на градилишту објекта, испитали однос публике према новој позоришној згради, као и њено разумевање улоге институције у будућем културном животу града.