ФИЗИОЛОШКА КОМИКА ИЛИ КОМИЧКИ НАТУРАЛИЗМИ У УЛИКСУ ЏЕЈМСА ЏОЈСА - Перишић, Игор (Наслеђе, 2011)
У имплицитној полемици с неким естетичким теоријама које тзв. нижим облицима комике одричу потенције да зађу у област чисто естетског, у раду се показује како и врхунско уметничко дело, попут Уликса Џејмса Џојса, може у себи да садржи читав низ поступака који иду у прилог тезе да не постоје ‘нижи’ и ‘виши’ облици комике, већ само некомплетни и потпуни облици смеха. При том, пажња се посебно посвећује, условно речено, најнижим облицима смеха, оним који потичу од човекове физиолошке природе, што се може читати у дослуху с поетиком натурализма.