ВИДОВИ ДИНАМИЗАЦИЈЕ РЕПРИЗЕ У СОНАТНОМ ОБЛИКУ КЛАСИЧАРА - Здравић-Михаиловић, Данијела (Наслеђе, 2006)
Начини реализације репризе у сонатном облику класичара су веома разнолики. Међу бројним начинима преосмишљавања садржаја експозиције у репризи нарочиту аналитичку пажњу привлаче оне репризе које карактерише посебан вид измена у односу на експозицију, односно динамизација. Превасходна намера аутора је отварање питања везаних за сам појам динамизација (увид у литературу), али и изношење сопствених ставова везаних за улогу, односно сврху динамизације одређеног садржаја у репризи. На примерима Бетовенових соната за клавир оп. 49 бр. 1 и оп. 14 бр. 1, у раду се указује на два вида различито конципираних реприза, уз дефинисање околности у музичком току које иницирају динамизирање музичког садржаја. И поред чињенице да је динамизирање спроведено у оквиру различитих одсека у репризи, ипак се може уочити сродност у коришћењу композиционих поступака који иницирају динамизирање музичког садржаја. У сврху динамизирања, композитор у првом реду примењује интензивирање активности музичких компоненти у пратећем гласу, и то: ритма (у смислу двоструког скраћења нотних вредности), мелодије (регистарска промена), динамике (јачање акустичке динамике – форте) и фактуре (наизменично коришћење хомофоно и полифоно организоване фактуре).