ОБУКА ТУРИСТИЧКИХ ВОДИЧА У ЦРНОЈ ГОРИ И ИЗРАДА КАТАЛОГА ЈЕЗИЧКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА - Јовановић, Ивона; Миливојевић, Александар (Наслеђе, 2011)
Црна Гора као туристичка дестинација последњих година је све траженија на француском тржишту. Како би што боље одговориле на захтеве многобројних француских туриста, који пре свега желе да упознају културну и историјску баштину ове земље, водеће туристичке агенције потражују све већи број водича за француски језик. Базирајући се на статистичким подацима, овај рад има циљ да идентификује потребне језичке вештине којима један водич мора да овлада како би могао, на квалитететан начин, да представи и истакне културно-историјско наслеђе Црне Горе на француском језику. У раду су упоредо приказана два модела по којима се врши обука водича као и модел евалуације језичких вештина који препоручује Европска асоцијација удружења туристичких водича. Коначно, презентиран је каталог језичких компетенција неопходних за обављање послова туристичког водича.