СЕМАНТИЧКА АНАЛИЗА ЛОКАЛИЗАМА И МЕТАФОРА У РОМАНУ ТЕСТАМЕНТ ВИДОСАВА СТЕВАНОВИЋА, И У ЊЕГОВОМ ФРАНЦУСКОМ ЕКВИВАЛЕНТУ LE PRÉLUDE À LA GUERRE (ПРВИХ ПЕТ ПРИЧА) - Стевановић Aлександра (Наслеђе, 2011)
У овоме раду покушали смо да дамо семантичку анализу метафора и локализама у којој смо се ослањали на принципе когнитивистичке семантике тражећи одговоре на питања: у којим случајевима поклапања двају или више примарних концепата долази до потпуне еквиваленције у преводу, а у којим је могућа само парафраза, иако је метафора примарне природе заснована на концептима који се садрже у обема културама. Оваквим приступом одшкринули смо врата једног великог поља идеја које су важне, како за транслатологију, тако и за преиспитивање односа језика и књижевности.