ИНФИНИТИВНЕ ДОПУНЕ ГЛАГОЛИМА ПЕРЦЕПЦИЈЕ: ЗАВИСНЕ РЕЧЕНИЦЕ ИЛИ ГЛАГОЛСКЕ СИНТАГМЕ У ФУНКЦИЈИ ОБЈЕКТА? - Татар-Анђелић, Јасмина (Наслеђе, 2011)
Овај рад има циљ да преиспита синтакснички статус француских инфинитивних конструкција уведених глаголима перцепције, које традиционална граматика назива инфинитивним реченицама. У њему се даје синтаксички и семантички приказ сложености датих инфинитивних конструкција кроз низ примјера синтаксичких структура и њиховог семантичког тумачења. Рад такође разматра најзначајнија теоријска тумачења проучаваних конструкција или, прецизније, приказује тумачења функционалне улоге инфинитива као допуне глаголима перцепције. У жељи да што концизније представимо теоријске разлике подијелили смо граматичаре који су се бавили овим питањем у складу са њиховим ставом о постојању инфинитивних реченица у француском језику, на припаднике: • традиционалне или нормативне граматике • генеративне или транформационе граматике • нетрансформационе синтаксе. Наш лични став по овом питању се придружује нетрансформационим синтаксичарима и заснива се на синтаксичкој и семантичкој анализи инфинитивних конструкција као допуни глаголима перцепције: са изузетком инфинитивних допуна прономинализованом глаголу voir, тренутно стање француског језика не дозвољава да се проучаване конструкције сматрају глаголским синтагмама, по угледу на њима сличне инфинитивне допуне фактивном глаголу faire. Овај став је у раду тестиран и потврђен примјерима превођења проучаваних конструкција на српскохрватски (босански/црногорски/хрватски/српски).