СРБИЗМИ У ФРАНЦУСКОМ - Фајгељ, Андреј; Фајгељ, Јована (Наслеђе, 2011)
У француском језику позајмљенице из српког су ретке, поготово оне које су уврштене у номенклатуре општих речника. Сем тога, српски је често само један од кандидата за изворни језик. Из тог разлога смо успоставили мерила за избор помоћу којих смо издвојили двадесет осам могућих србизама, од тога тринаест са српским као претежним језиком порекла, од којих се шест наводе у речницима: guzla, poljé, purification ethnique, tesla, vampire, zadruga. Сем фразеолошког калка purification ethnique, међу примерима се налази и једна повратна позајмљеница (еставела), једно додавање значења (autogestion), или пак необична значењска промена у slave>esclave>ciao. Увид у историјат примера, нарочито њихових првих помена, открива заједничку црту од значаја за контакте међу културама уопште. Од вампирске панике до радова Јована Цвијића, коме дугујемо седам од двадесет осам примера, изузетност је оно што омогућава мањој култури да се наметне већој. За неко будуће истраживање остаје задатак да се србизми истраже на ширем корпусу.