ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ КАТИХУМЕНА У СРПСКИМ СРЕДЊОВЕКОВНИМ ЦРКВАМА - Маринковић, Чедомила (Наслеђе, 2006)
У раду се разматра терминологија везана за институцију катихумената као и начини на који је ова институција утицала на формирање, облик и функцију простора катихумене у српској средњовековној архитектури.Паралелним прегледом писаних извора и сачуваних споменика закључу је се да су се простори катихумене, чија намена и даље остаје недовољно дефинисана, сигурно налазили на спрату изнад нартекса или егзонартекса, издвојени од наоса цркве али у непосредној вези са њом.