КЊИЖЕВНОСТ У СТОМАКУ: ЗА ДИДАКТИКУ ПРЕЗИРА - Базен, Лоран (Наслеђе, 2011)
Није лако приступити књижевном делу на часовима француског као страног језика. Прво, питање је генерација: вероватно ће сваки наставник приметити несклад између свог ентузијазма за врлине књижевне баштине и очигледне равнодушности коју каткад изазивају његове речи. Затим, питање је контекста: јер се културној дистанци придружује језичка баријера која удвостручује тешкоћу разумевања дела које се види као подједнако чудно и страно. Питање је знати да ли изабрати овакво стање стрвари и задовољити се оваквим стањем ствари или се може искористити то одбацивање које показују поједини студенти. Предмет овог рада је, дакле, да озбиљно схвати шта значи презирати неко дело и шта се из тог може извући, с језичке и књижевне тачке гледишта. То подразумева да се клизи са израза осећања на свест феномена, дакле са психологије на епистемологију, да би се тако извела теорија књижевности која помаже усвајању језика; укратко да се скицира неколико путања у прилог дидактици презира.