СОЦИО-KУЛТУРНИ АСПЕКТИ У ТЕОРИЈИ АУДИОВИЗУЕЛНОГ ПРЕВОЂЕЊА - Лазић, Јасмина (Наслеђе, 2011)
У раду се анализира интердисциплинарни приступ у теорији аудиовизуелног превођења као фундаментални методолошки приступ. Полазећи од студија превођења, које су превасходно биле везане за књижевно превођење, на чијим основама су се темељили књижевни и књижевно-теоријски принципи, репертореме и системи, надовезивањем семиотике, конкретно филмске семиотике као дисциплине која се бави вербо-иконичним садржајем аудиовизуелног текста и његовом многозначношћу и увођењем основних постулата теорије полисистема израелске групе проучавалаца развоја хебрејске књижевности (која је на основу развоја преводне књижевности на хебрејски језик успоставила савремено виђење, проучавање и значај преводне књижевности, али и теоретске мисли о превођењу као мотору развоја не сâмо књижевности него и целокупне културе једног народа) примењене у аудиовизуелним медијима (филм, телевизија, превођење у опери, позоришту, превођењу за слабовиде) омогућавајући дефинисање и уобличење поља аудиовизуленог превођења. Уједно се успостављају теоретске основе за проучавање социо-културалних референци као посебне проблематике у теорији аудиовизуелног превођења из перспективе горе наведених научних дисциплина и њихових основних концепата.