ДЕТИЊСТВО НАТАЛИ САРОТ: ШТА СЕ НАЛАЗИ ИЗА ТЕКСТА - Антић, Ања (Наслеђе, 2011)
Наизглед аутобиографско дело, Детињство Натали Сарот, никако није аутобиографија у традиционалном смислу речи. Ова студија заправо испитује само значење аутобиографског, као и судбину овог жанра у другој половини прошлог века. Помоћу одредби о новој врсти аутобиографије, коју Дубровски назива аутофикција и теорија неких психоаналитичара, покушавамо да откријемо врсту, али и оправданост везе аутора и његовог дела. Постављамо такође питање колико роман и аутобиографија у доба постмодернизма теже да постану једно, и покушавамо да одговоримо на питање о пореклу и узроку настанка неког књижевног дела, а све на примеру ове необичне аутобиографије Натали Сарот, која је, како коначно закључујемо, од самог чина писања направила субјекат, узрок и циљ свог стваралаштва.