LA DOULEUR EXQUISE: МОГУЋА ТЕОРИЈА НЕВИДЉИВОГ - Лојаница, Марија (Наслеђе, 2011)
Користећи основне претпоставке психоаналитичких теорија Сигмунда Фројда, Жака Лакана и Славоја Жижека као полазну тачку, те потоњом применом методе антропономастичке анализе, рад преиспитује значење (под)текста романа Пола Остера Невидљиви. Испитивањем формалног склопа и идејно-тематског оквира романа, начињен је покушај утврђивања степена примењивости поменутих теоријских система на дато дело, с посебним освртом на проблематику како теоријског разумевања тако и литерарне репрезентације концепата симптом и бол.