WAS PERCY BYSSHE SHELLEY MURDERED BY THE BRITISH SECRET SERVICE - Недељковић, Александар Б. (Наслеђе, 2005)
Начин како је 8. јула 1822. године погинуо, у магли на таласима Средоземног мора код италијанског градића Ливорна, велики песник енглеског романтизма Перси Биш Шели, био је све ово време мистерија. На основу материјалних доказа и неколико сведочења, на која је указао и асистент Никола Бубања, и на основу политичких околности, у овом чланку професор Недељковић долази до коначног, истинитог одговора, који су можда неки раније наслутили али нису смели да кажу: Шелија је ликвидирала енглеска тајна служба, тј. агенти послати из Енглеске, који су потплатили једну посаду италијанских рибара да потопи његов бродић и да га удави, зато што је он нападао и засипао увредама енглеску владу и парламент, аристократију, енглеског краља и његову супругу, хришћанску веру.