О ПРЕВОДУ СЛОБОДНОГ НЕУПРАВНОГ ГОВОРА У РОМАНИМА ГОСПОЂА ДАЛОВЕЈ И КА СВЕТИОНИКУ - Палибрк, Ивана Б. (Наслеђе, 2010)
Слободни неуправни говор, као комбинација приповедачевог и јунаковог гласа, често се проучава и описује у наратологији. Ми ћемо се овде, међутим, осврнути на формалну страну слободног неуправног говора, односно на контекстуалне, семантичке, синтаксичке и лексичке показатеље који могу отежати разумевањe, а самим тим и довести до проблема у превођењу. У раду желимо показати колико су и како наведени индикатори утицали на превод романа Госпођа Даловеј и Ка светионику на српски језик.