ИНТЕРКУЛТУРНИ СТИЛ: ИНТЕРАКЦИЈА СРПСКОГ КАО МАТЕРЊЕГ И ЕНГЛЕСКОГ КАО СТРАНОГ ЈЕЗИКА У ЗАХТЕВИМА - Димитријевић-Савић, Јована; Димитријевић, Марта В. (Наслеђе, 2010)
У овом раду говори се о тестирању Хипотезе интеркултурног стила, коју су Каспер и Блум-Калка представиле у уводном поглављу књиге Intercultural Pragmatics, у контексту постављања захтева. Предмет истраживања биле су разлике између захтева постављених на српском (матерњем језику испитаника) и на енглеском језику (језику који испитаници уче као страни) и могућност да се уочене разлике могу објаснити степеном развијености језичких компетенција испитаника на страном језику. Резултати квантитативне анализе показују да међу испитаницима постоје јасне разлике у погледу језичких средстава којима се служе приликом постављања захтева. Квалитативна анализа указује да су поменуте разлике најуочљивије у ситуацијама где је статус говорника битно различит, као и оним где су говорници статусно једнаки. Закључујемо да, као и у другим сличним студијама, резултати пружају тек парцијалну потврду постојању интеркултурног стила код говорника са високо развијеним језичким компетенцијама на страном језику.