ПОНОВО О ПОЈМУ АУТЕНТИЧНОСТИ: АУТЕНТИЧНИ ТЕКСТОВИ У НАСТАВИ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ - Дурбаба, Оливера (Наслеђе, 2010)
У чланку се приказују и интерпретирају најважнија истраживања и хипотезе везане за примену и дидактичку употребљивост аутентичних текстова у настави страних језика. Аутентични, смислено дидактизовани текстови сматрају се већ неколико деценија, од настанка комуникативне глотодидактике, неизоставним елементом уџбеника и читаве наставе страних језика, који суштински доприноси развоју стратегија критичке обраде и интерпретације информација похрањених у тексту и погодује јачању мотивације за аутономно читање. Примена стратегија читања зависи од врсте текста, стила читања, комуникативног задатка, комплексности језичких структура, као и учесталости поступка инферирања непознатих садржаја.