ЕНИГМА НЕПОУЗДАНОГ НАРАТОРА: ЉУДИ-КРТИЦЕ НЕГОВАНА РАЈИЋА И УЛИЦА МРАЧНИХ ДУЋАНА ПАТРИКА МОДИАНОА - Панић, Марија (Наслеђе, 2009)
Године 1970. у делу S/Z, Ролан Барт при читању Балзакове приче „Sarrasine“ приказује функционисање текста и његову плуралност, као и приступ плуралном тексту кроз кодове кроз које се текст чита. У овоме раду приступићемо читању два наведена романа, разматрајући значај енигме коју стварају наратори, који су у оба случаја, услед свог психолошког стања, мање или више непоуздани.