СМЕХ И ЛУДИЛО: ПОЛИТИКА „ТРЕЋЕГ ПУТА“ У ЗЛАТНОМ РУНУ БОРИСЛАВА ПЕКИЋА - Перишић, Игор (Наслеђе, 2009)
На основу кратке презентације закључака неких аутора који су о вези смеха и лудила говорили у прошлости, прелази се на специфичну везу смеха и лудила у роману Златно руно Борислава Пекића. Тај однос се доводи у везу са схватањима Мишела Фукоа, да би се затим, у анализи неких карактеристичних епизода, показало како све то Пекић маестрално уметнички транспонује, уводећи у брак између смеха и лудила и трећи (под)елеменат – љубав.