ПРОЦЕС ОЗАКОЊЕЊА ЛОГИКЕ ПЕРВЕРЗНЕ ЖЕЉЕ У РОМАНУ „СУДАР“ Џ. Г. БАЛАРДА - Ђоковић, Никола (Наслеђе, 2009)
Овај рад се бави логиком и програмом производње перверзне сексуалне жеље инциране оркестрацијом аутомобилских судара од стране Вогана, главног јунака Балардове исповести, кроз кога се манифестује посебни наративно-законодавни капацитет перверзног обрасца. У сврху анализе те логике биће истражени видови испољавања сексуалне и перформативне воље перверзног субјекта, као и релације које перверзну жељу са једне стране везују за реитерацију задатих законитих матрица манифестације сексуалне жеље у поретку позног капитализма западне цивилизације, а са друге стране воде „застрањењу“ у односу на обавезу призивања правнопроизводног устројства тог апарата. Аутор овог рада је, коначно, покушао да уочи и истакне противуречности које постоје у оквиру самог ново-успостављеног перверзног поретка, изнад свега противуречност симултаног ослобађања и везивања, субверзије конзервативног полног закона и симултано успостављеног законског „конзервативизма“ којим се, на парадоксални начин, одржава дупли „мртви чвор“ перверзне структуре жеље.