ОПОЗИЦИЈА ЛУД/НОРМАЛАН У ДРУШТВУ КУЛТУРЕ ДОМИНАЦИЈЕ И УМЕТНОСТ КАО ОДГОВОР НА ОГРАНИЧАВАЈУЋЕ МЕХАНИЗМЕ КУЛТУРЕ ДОМИНАЦИЈЕ У ДРАМАМА ШЕЈЛЕ СТИВЕНСОН THE MEMORY OF WATER И FIVE KINDS OF SILENCE - Пeјановић Јадранка (Наслеђе, 2009)
Драма The Memory of Water Шејле Стивенсон приказујe „нормалну“ породицу, барем је друштво сматра таквом, чији чланови да би остали „нормални“ прихватају насиље које спроводи култура доминације над њима. Невидљиви механизми којима се служи култура доминације приказани су у драми, а као последица прихватања таквих механизама породица остаје без порода. Породица приказана у драми Five Kinds of Silence сматра се „лудом“ јер њени чланови нормализују видљиво насиље које врши један члан породице над осталим. Друштво културе доминације у оваквим случајевима ћути и не реагује. Рад испитује који су механизми којима се служи култура доминације да ограничи људе и држи их у незнању о стварности и да их раздвоји од природних принципа и „лудила“ у њима. Рад такође испитује могућа решења за излаз из ситуације у којој су појединци „слепи“ за стварност и за свој положај у друштву културе доминације.