КОМПОЗИЦИЈСКА СРЕДСТВА И (ДЕ)ПЕРСОНАЛИЗАЦИЈА У EСЕЈИМА ЈОВАНА ДУЧИЋА И МАРГАРЕТ ЕТВУД - Миленковић, Бранка Л. (Наслеђе, 2009)
Представљајући прелазни облик у функционалној стилистици, есеј са собом носи чари слободног израза и језичке игре. Често се приклања појединим примарним функционалним стиловима, али свакако осликава специфичан вид композиције и спој разноликих елемената. Рад се заснива на поредбеној анализи српске и англоамеричке есејистике реномираних писаца Јована Дучића и Маргарет Етвуд. Анализом њиховог есејистичког стила долазимо до сазнања у којој мери су елементи есеја истоветни, али и који аспекти писања их разликују.