ПОВРАТАК МРТВИХ: ПОСТМОДЕРНА ПОЛИТИКА РЕВИЗИО НИЗМА И АФРИЧКА /АМЕРИЧКА ИСТОРИЈА РАЗЛИКЕ У РОМАНУ ИСМАИЛА РИДА ЛЕТ У КАНАДУ - Ćurjurić, Sandra (Наслеђе, 2009)
У роману Лет у Канаду Исмаил Рид користи посебну афроамеричку методу „поновног писања повијести“, zvanu Signifyin(g), заједно с постмодернистичким искривљавањем књижевних врста, у овом случају приповијести робова, да би написао нову повијест једног од најважнијих догађаја у америчкој повијести - Грађанског рата. Аутор комбинира одређене аспекте NeooHoodoo-а, своје посебне књижевне методе која се темељи на афроамеричкој усменој предаји садржаној у народним причама и вјерским обичајима попут Voodoо-а, с многобројним постмодернистичким стратегијама. На тај начин он постиже „присутност прошлости у садашњости“ те, у исто вријеме, наглашава скривену политичку проблематику као и право значење политичке и културне еманципације Афроамериканаца у прошлости, као и 60-их година 20. стољећа. Везан уз постмодернистичку потребу пропитивања праве природе свијета у којем живимо, овај роман отвара нове хоризонте и пружа нови поглед на повијест Афроамериканаца у САД-у, као и нашу властиту.