БРИТАНСКИ ИЛИ АМЕРИЧКИ ЕНГЛЕСКИ У СРБИЈИ, ИЛИ И ЈЕДАН И ДРУГИ? - Грубор, Јелена В.; Бјелогрлић, Наташа; Хинић, Дарко В. (Наслеђе, 2008)
Чињеница да се енглески може окарактерисати као lingua franca међународне комуникације подстиче лингвисте као и остале језичке стручњаке да се баве овом тематиком. С обзиром на то да је језик, по својој природи, подложан модификацијама и променама из различитих разлога, стиче се утисак да су међусобне интеррелације и преклапања присутна не само код различитих језика, већ и варијетета унутар једног истог језика. Два најзаступљенија варијетета енглеског језика, тј. амерички и британски, утичу не само на остале језике већ и међусобно један на други. Из тог разлога су аутори овог рада спровели истраживање у Србији како би установили како ове разлике утичу на оне који уче енглески као страни језик. Као резултат, добили смо неке очекиване податке, као што је чињеница да највећи број наших испитаника „меша“ варијетете, али и неке неочекиване, попут оних да постоји велики несклад између мишљења професора који варијетет користе и крајњег „исхода“ на тесту. Најзад, закључићемо да је ова појава природна уколико узмемо у обзир огроман утицај медија у данашњем информационом друштву, али и нагласити неопходност да се остане доследан при коришћењу једног одређеног варијетета.