ГОСПОДИН СТИВЕНС, ТВОРАЦ И ПРОИЗВОД ИСТОРИЈЕ: ИСТОРИЈСКЕ ОКОЛНОСТИ У КАЗУО ИШИГУРИНОМ РОМАНУ ОСТАЦИ ДАНА - Јагровић, Александар (Наслеђе, 2008)
Овај рад је настао са намером да се објасни, ако не одбрани, наизглед катаклизмична и дефетистичка визија света и Велике Британије у роману Остаи дана Казуо Ишигуро, из перспективе постмодернистичког сазнајног ништавила и радикалног превредновања свих вредности, констатује „сумрак идола” општељудске мисли и, на сва звона, објављује смрт историје. Узвишени теоријски судови, тзв. појмови над појмовима (научни, историјски, филозофски, религиозни, итд.), који су вековима били догматизовани аксиоми, нестају са устоличењем појединца као мерила свега што постоји и свега што се икада десило. Стога, Господин Стивенс, кроз сузне очи залудно протраћеног живота, портретише историјске догађаје који су довели до коначног краја Британске империје. Овај трагични мали човек је живео по илузорним мерилима друштвене прихватљивости и политичке коректности служећи тобожњим поправљачима човечанства до крајњег и неповратног губитка себе.