ПОЕТИКА Т. С. ЕЛИОТА У XXI ВЕКУ - Матић, Андрија (Наслеђе, 2008)
Циљ овог рада јесте тумачење песама и есеја Т. С. Елиота у односу на нека значајна питања савремене цивилизације. Тиме се показује да је он био не само велики песник и теоретичар модернистичке књижевности, већ и да је у својим делима наслутио неке уметничке и културолошке тенденције које ће се јавити, или достићи кулминацију, тек након његове смрти. Први део рада бави се анализом прве две Елиотове збирке песама, затим „Пусте земље“, његовог најпознатијег поетског остварења, као и неких песама из позне фазе његовог стваралаштва, попут „Шупљих људи“ или Четири квартета. Други део рада посвећен је Елиотовим есејима, из свих фаза његове теоријске мисли – од прве збирке есеја под називом Света шума, преко „контроверзних“ предавања сабраних у књизи Стопама чудних богова, до текстова о различитим аспектима културе које је песник објавио пред крај живота.