ГРЧКА КУЛТУРА И ПЕСИМИЗАМ У РОЂЕЊУ ТРАГЕДИЈЕ - Јовановић, Милан (Наслеђе, 2018)
Овај текст је интерпретација Рођења трагедије са становишта Ничеових личних повода за њено писање, а заснива се на упутима које нам Ниче даје у каснијим радовима (Ecce homo, Сумрак идола и Покушај самокритике). Ничеов је мотив евидентан: превазићи (сопствени) песимизам. Због тога, теза о трагедији као начину излечења песимизма и јесте посматрана као кључна идеја Рођења трагедије.