ЉУДСКА ТАШТИНА И СТРАХ БОЖИЈИ У КЊИЗИ ПРОПОВЕДНИКОВОЈ - Живановић, Никола (Наслеђе, 2008)
Аутор овог текста покушава да покаже да се Књига проповедникова бави проблемом људског места у Божијем поретку. Човек је виђен као биће немоћно да изађе из оквира у који је стављен. Његова тежња да тај оквир превазиђе доводи до унутрашње дијалектике сумње и вере. Излаз из те ситуације је пристајање на тај поредак, које се изражава весељем.