ЕЛЕМЕНТИ ФАНТАЗИЈЕ У ДРАМАМА САН ЛЕТЊЕ НОЋИ, БУРА И МАГБЕТ - Влашковић, Биљана Р. (Наслеђе, 2008)
Кроз компаративну анализу окружења и ликова у три Шекспирове драме, рад открива начин на који овај безвремени уметник користи исте или сличне елементе фантазије да изазове у читаоцима/гледаоцима потпуно опречна осећања. Мешавина комедије, неспокоја и патоса истиче величину овог уметника кроз поређење у основи истих елемената фантазије које он користи да би постепено изградио три различита типа драме (комедију, проблемску драму и трагедију). Циљ рада је да читаоцима омогући боље разумевање укуса и очекивања елизабетинске публике, као и да их подстакне на размишљање о томе да ли је Виљем Шекспир напросто пратио тренд свога времена и трудио се да удовољи публици елизабетинског доба, или је у бити био писац фантазије.