ЧИН ИНИЦИЈАЦИЈЕ У ПРИЧАМА „АМАНДИНА У ДВА ВРТА“ И „БЕКСТВО МАЛОГ ПУСЕА “ АУТОРА МИШЕЛА ТУРНИЈЕА - Гароју, Моника (Наслеђе, 2008)
Рад проучава чин иницијације кроз две кратке приче аутора Мишела Турнијеа: „Аманда, или два врта“ (енглески превод аутора: “Amandine, or The Two Gardens”) и „Бекство малог Пусеа“ (енглески превод аутора: “Tom Thumb Runs Away”). Користећи митолошки приступ Мирче Елиаде, моја анализа прати вишеструко искуство двоје деце која су на прагу адолесценције, Амандине и Пјера. Иако се разликује чин иницијације за дечаке од у авантуру за протагонисте оново родили и дошли на овај поражавајући свет одраслих.