ГРАЂЕЊЕ БОШЊАЧКОГ ЕТНОНАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА СТВАРАЊЕМ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И САНЏАКУ 1993–2007. - Сотировић, Владислав Б. (Наслеђе, 2008)
Овај рад представља део обухватније студије која се бави проучавањем фактора који стоје иза распада бивше Југославије и фазама кроз које је процес пролазио, а коју је објавио Универзитет у Вилњусу (Vilnius University Press) 2006. године под насловом: „Социолингвистички аспект распада бивше Југославије и питање српске националности“. Предмет истраживања овог рада је анализа процеса одвајања бошњачког етнонационалног идентитета (од српског, хрватског и црногорског) применом технике „лингвистичког инжењеринга/лингвистичке хирургије“ на процес формирања једног независног бошњачког језика (независно од српског/црногорског и хрватског) као националног језика Босне и Херцеговине и јужнословенских муслимана из Санџака (некадашњих говорника заједничког српскохрватског језика). Крајњи циљ овог рада је да се открију/представе начини на које су најразличитији елементи лингвистичког диверзитета у склопу некадашњег срп- скохрватског језика „амблематизовани“ и како су као своја обележја преузели етнонационални и политички идентитет муслиманских бошњака и једне мултикултуралне Босне и Херцеговине и Санџака у периоду од 1993. (када је први пут уведен појам званичног бошњачког етнонационалног идентитета) све до дана данашњег.